7.5 C
Esbjerg
23. maj 2022
Photo Siden | V. 3.0 –  2020 -2023
Image default
Camera Tech Cams & Udstyr Reviews & Andet

Nikon D5 Nogle kameraer er som kraftigt motoriserede sportsvogne.

Photo by Jacob Owens unsplash.com

Nikon D5 Nogle kameraer er som kraftigt motoriserede sportsvogne.

Nogle kameraer er som kraftigt motoriserede sportsvogne. De passer ikke til alle, men mange drømme om dem. Tag f.eks. Nikons flagskibskameraer, der siden 1959 har været noget af det sejeste, man kan hænge om halsen. Hvis man er fotograf. Eller Dennis Hopper – sjældent har en fotograf set mere cool ud end Hopper som fotojournalist i Francis Ford Coppolas Dommedag nu fra 1979, med Nikon F-kameraer dinglende om halsen.

Hvad mange ikke ved, er at Hopper var en habil fotograf, og hvis han havde levet i dag, ville han sikkert have været begejstret for Nikons nye flagskib, D5.

Det er bygget til fotografer, der lever af at fotografere sport, dyreliv eller andre flygtige ting, hvor et lynhurtigt kamera skal kunne tåle barske forhold i årevis, før det må udskiftes. Kort sagt et kamera til professionelle og viderekomne amatører, der ikke kan nøjes med andre kameraer.

Nikon-kameraet stiller op i en smal klasse, men skal kunne tackle krævende discipliner, som få andre kameraer behersker. I lighed med EOS-1D X Mark II fra Canon og Leica SL.

Kameraet er bygget til fart og spænding – for at sige det mildt. Derfor er Nikon gået grundigt til værks; hvis man skal stille de professionelle tilfreds, er det ikke gjort i en håndevending. Nikon D5 er det første i en serie lavet til fotografer, der har brug for en arbejdshest i marken, i junglen, på stadion eller på racerbanen, og ikke i så høj grad mode-, studie- eller landskabsfotografer. Som er bedre tjent med den ekstreme løsning fra Nikon D810, Canon EOS 5DS R eller Sony a7R II.
Velkendt ergonomi for mange, men langt om længe også en ISO-knap, hvor den hører hjemme.

(Foto: Producent)

Velkendt ergonomi for mange, men langt om længe også en ISO-knap, hvor den hører hjemme. (Foto: Producent)
Perfektioneret ergonomi

Trofaste Nikon-fotografer vil umiddelbart føle sig hjemme, når de tager D5 i hænderne første gang. Kameraet har stort set alle knapper og hjul samme sted som på forgængeren, D4s. Programvalg er dog flyttet til venstre side af prismehuset, en ekstra programmérbar knap har fundet vej til forsiden af kameraet (og nås med langfingeren på højre hånd), og endnu en programmérbar knap er placeret på bagsiden.

Den slags små, men nyttige ændringer er der flere af, f.eks. en dedikeret ISO-knap. Det var også på tide, Nikon!

Tekniske forbedringer

 

De største ændringer sidder inde under den vejrtætnede skal. En ny full-frame 21 megapixel billedsensor med en vanvittig høj lysfølsomhed – op til ISO 3.280.000 (nej, det er ikke en trykfejl) – 12 fps med autofokus mellem hvert billede (14 fps med AF på første billede) og serieoptagelser på op til 200 billeder i træk! Med 14 bit råfiler. Seriøst. Det kræver dog, at du bestiller kameraet med to kortpladser til XQD-hukommelseskort.

Kameraet fås også med to kortpladser til dem, der foretrækker CompactFlash og ikke har brug for så ekstrem skudtakt eller så lange billedserier.

For at få det hele til at klappe har Nikon udviklet ny billedprocessor, spejlmekanisme og lukker samt nyt autofokusmodul. D5 har 153 fasedetekterende fokussensorer (følsomhed ned til -3 EV, -4 for midtpunktet) fordelt over store dele af billedfladen; hele 99 af dem er krydssensorer. 55 af dem er valgbare og kan grupperes. F.eks. når man fotograferer i højformat og kun har brug for en klynge aktive sensorer på modellens ansigt.

Actionfotografer kan aktivere 3D-sporing, som automatisk vælger, hvilke fokussensorer der skal følge motivet, så snart det bevæger sig.

Kombineret med en 180.000 punkters RGB-lysmåler, som er programmeret til at analysere motivet, skulle det give knivskarpe og korrekt eksponere billeder i selv de mest ekstreme situationer – og lysforhold.

Fuld pakke med tidoblinger, også Wi-Fi-modulet, der skal købes separat.

Fuld pakke med tidoblinger, også Wi-Fi-modulet, der skal købes separat. (Fotos: Producent)
Millioner af ISO

Med følsomheden skruet langt op over Sonys rekord på ISO 409.000 – til svimlende ISO 3.280.000 – er der virkelig tale om Mørkets Fyrste. Men det har, som vi skal se, en ulempe, der er af den mere ubehagelige slags.

Vi skal dog ikke glemme nogle af de vigtigste nyheder på kameraet. Såsom 4K-video for første gang i et spejlreflekskamera fra Nikon. En velkommen tilføjelse til fotografer, der arbejder med både stillbilleder og videoproduktion. Derfor har kameraet også mikrofonindgang, hovedtelefon udgang og egen optage knap ved siden af udløserknappen. Her, som på stillbilleder, er der mange til dels omfattende indstillingsmuligheder.

Autofokus kalibrering er blandt de mere obskure, men mere nyttigt, end man umiddelbart skulle tro, på et spejlrefleks, der kan bruges med meget mere forskellig optik end et almindeligt amatørkamera. Det er et kamera som koster mellem 35-53.000 Kr. Så ja her skal man leve af fotografering, ikke for os almindelige dødelige amatører. Men lækkert er det helt bestemt.

 

Kilde www.amateurphotographer.co.uk

Related posts

Smartphones og tilbehørslinser

John

Canon 750D kommer med hæsblæsende 24.2 megapixel!

John

Photoshop tutorial website photoshopCAFE har udgivet en rettidig ny vejledning

John

Skriv en kommentar