7.5 C
Esbjerg
23. maj 2022
Photo Siden | V. 3.0 –  2020 -2023
Image default
Cams & Udstyr Foto Tips & Tricks til foto

Sådan tager du bedre fotos med din smartphone

Photos by courtesy of Dariusz Sankowski   unsplash.com

Tips og tricks til smartphone-fotos: Forbered din smartphone

Smartphone foto tip: bedste opløsning og billedkvalitet

Før du går i gang med dit smartphone-kamera, skal du kigge på indstillingerne. Fabriksindstillingerne er ofte ikke optimale. Nogle gange er der en lavere opløsning. Dette giver ofte en bedre digital zoom – men du bør også følge vores råd nedenfor. Det er også tilrådeligt at justere billedformatet, så du får det størst mulige billede. Skærmbilledet nedenfor viser formatet 16: 9, fordi i 4: 3-formatet er siderne afkortet. Med andre smartphones kan det være det nøjagtige modsatte: 4: 3-formatet skaber de største billeder, mens billederne på 16: 9 formatet afskærer en del af billedet. Derefter kan du vælge de bedste billeddetaljer.

Da HD-billeder bruger mere hukommelse end dem med lav opløsning, bør du altid have et microSD-kort – det er kun, hvis din smartphone har det tilsvarende card slot. Hvis dette ikke er tilfældet, skal du gemme dine gamle billeder og tømme hukommelsen, før du tager flere billeder.

Smartphone fototip: rengør linsen

Sørg for, at kameralinsen er fri for snavs og fingeraftryk. Smartphone bruger formentlig det meste af sin tid i en jakkelomme eller andre steder, hvor støv kan komme på linsen. Det er bedst at tørre en klud over linsen, inden du tager et billede. Brug en kommercielt tilgængelig mikrofiberklud eller en rengøringsklud fra optikeren til at rengøre linsen uden at ridse den. Ansigtsservietter er også gode, hvis det er nødvendigt, men det går nogle gange bag det mere fine og irriterende støv.

Tips og tricks til smartphone-fotos: teknologi og fokus
Smartphone fototip: Find de rigtige eksponeringsindstillinger

I fotografering er tre værdier relevante for billedet: eksponeringstid, blænde og ISO-værdier. Sammen bestemmer de, hvor stærkt billedet er eksponeret, hvor stærkt baggrunden er fokuseret, og om et objekt i bevægelse er sløret i billedet.

Blænde: For smartphone-fotos kan du normalt ikke justere blænden, fordi den er rettet til. Derfor er det vigtigt for smartphonefotografer at finde de rigtige indstillinger for ISO-værdien og eksponeringstiden. I automatisk tilstand bestemmer kameraet disse uafhængigt, men manuel tilstand giver ofte bedre og mere præcise resultater.

Eksponeringstid: Lang eksponeringstid er en mulighed for at forbedre belysningen af dit billede, især i dårlige lysforhold. Dette medfører imidlertid, at bevægelige genstande skaber striber. Denne effekt kan bruges kunstfærdigt til floder eller i nat udsigt over en by. Korte eksponeringstider på den anden side fryser faktisk et øjeblik.

ISO-værdier: Den anden værdi, du skal forstå, er ISO-værdien. Dette indikerer sensorens lysfølsomhed. Jo højere værdien er, jo mere følsomme. Med en højere ISO-værdi kan du for eksempel forkorte eksponeringstiden og dermed giver det skarpere billeder. I mørke omgivelser har du ofte brug for en høj ISO-værdi og en lang eksponeringstid.

Så hvorfor ikke altid skyde med en høj ISO-værdi? Årsagen er enkel: En høj ISO-værdi skaber også mere støj i billedet. Hver smartphone opfører sig lidt anderledes: nogle smartphones har problemer med støj på kameraet ISO 400 eller 800, mens andre har støjproblemer endnu hurtigere. Derfor bør du lære, hvordan dit smartphone-kamera håndterer dette, og finde ud af, hvilken ISO-værdi der fører til nøjagtige, acceptable resultater. I de fleste situationer er værdier på op til 200 højest mulige

For the happiest life, days should be rigorously planned, nights left open to chance

 

Smartphone foto tip: Indstil fokus manuelt

For et vellykket billede afhænger meget af det rigtige fokus. Autofokus er normalt nyttigt, men det er ikke fejlfrit. Det ved trods alt ikke ret ofte, hvad vi virkelig ønsker at have i fokus. Et fingerhåndtryk er nok til at undgå dette problem, fordi berøringsfokus er løsningen. Tryk på skærmen, hvor du vil have kameraet til at fokusere. I kameraprogrammets manuelle tilstand kan du endda fokusere kameraet helt manuelt.

Smartphone foto tip: Tag flere billeder, sorter dem senere

I stedet for at stole på det perfekte øjebliksbillede, er det bedre at tage flere snaps af dit emne. Hvis det eneste billede af dit romantiske kys foran Eiffeltårnet i Paris er ude af fokus, vil du sandsynligvis fortryde det senere. Bare snap hvert emne flere gange og vær opmærksom på autofokus. Og gør det nok til du tror: det er helt sikkert et godt billede. I dag tilbyder topmoderne smartphones en seriel billedfunktion, som gør det muligt for kameraet at tage flere billeder i en serie med kun et tryk på knappen.

Smartphone foto tip: tohånds brug

Hurtige snapshots kommer ofte til live midt i øjeblikkets mangler og dynamik, så de kan være lidt rystede. Men hvis det skal være helt klart, er afslappet enhånds fotografering simpelthen ikke nok. Hold din smartphone stabil og stabil med begge hænder. Et stativ med en smartphoneholder er ideel til det perfekte stativ, men det er også ofte nok at understøtte smartphone på et rækværk og stabilisere det på den måde.

Hvis dette ikke er muligt, bør du forsøge at støtte dine arme eller helt udvide dem. Jo mindre du bevæger smartphonen, jo skarpere bliver det optagne billede.

Tips og tricks til smartphone-fotos: emne og perspektiv
Smartphone foto tip: rule of thirds

Reglen for rule of thirds er en forenklet gennemførelse af gyldighedsforholdet. Billedet er opdelt ved hjælp af to vandrette og to vertikale styrelinier, således at de skaber ni ensartede kasser. For mange smartphones behøver du ikke at forestille dig netværket, fordi du som regel har en funktion, der tjener som en hjælp. Emnet skal så placeres på et af de fire skæringspunkter på nettet eller langs en linje, så det er korrekt indstillet på scenen. I landskabsbilleder er det nyttigt at justere horisonten på en af de to linjer.

RULE OF THIRDS

Med rule of thirds regelen er en stor fotosammensætning barne leg. Der er yderligere indstillinger for hjælpelinjerne. Nogle apps kan også vise hjælpelinjerne i det gyldne forhold, hvilket kan resultere i mindre forskelle i billeddesign.

Smartphone foto tip: lige horisont

Dette tip er knyttet til den sidste, og her kan du også bruge det indlejrede net i søgeren. Skæve linjer bringer uro til et billede, medmindre det er beregnet. Horisonten er den dominerende linje, når man ser på afstanden, så sørg for, at horisonten ikke er skæv.

Smartphone fotoTip: Rule of space

Som allerede nævnt har nogle emner på billedet også plads til at “trække vejret eller se.” Som det gyldne forhold kan et andet element skabe mere harmoni i et billede. Ved at bruge rumreglen korrekt, skaber den en følelse af bevægelse, aktivitet eller færdiggørelse i sammensætningen. Med et portræt kan motivets blik vandre ind i afstanden, og det er ofte ideelt at forlade rummet i øjets retning og ikke skære straks i ansigtet. For eksempel kan blikket også udtrykke det faktum, at den portrætterede person kun koncentrerer sig – hvilket ofte bringer mere liv i billedet.

Hvis du fotograferer en kørende bil, skal du også efterlade plads til det sted, hvor bilen kører til, i stedet for blot at vise asfalten, hvor bilen er på. Denne regel, er som rule of thirds, kan og burde blive brudt, når et foto kræver det og lover at blive noget specielt. Dette afslutter mine bud på gode fotos med smartphones.

 

 

Related posts

Photoshop tutorial website photoshopCAFE har udgivet en rettidig ny vejledning

John

Canon 750D kommer med hæsblæsende 24.2 megapixel!

John

Xiaomi lancerer pris overkommelig Mijia smartphone gimbal

John

Skriv en kommentar