7.5 C
Esbjerg
23. maj 2022
Photo Siden | V. 3.0 – 2020 -2023
Image default
Reviews & Andet Tips & Tricks til foto

Det gode Billede?

Det gode Billede?

Photo by John Grandt

Spørgsmålet om, hvordan man tager gode billeder, er en, der kommer op ofte, uanset niveauet eller det gear, der bruges. Vi ønsker alle at tage gode billeder. Jeg tror, ​​at ingen griber deres kamera eller smartphone for at tage et øjeblik med det formål at tage et “dårligt” billede.

Det ser ud til, at hver familie har et udpeget “billedtaggeren”. Hvis du læser dette, er det nok den nogen du er. Du er den, der er “ansvarlig for” kameraet og har til opgave at fange de øjeblikke, som vi alle vil huske. Fra familieferier til ferie sammenkomster; din datters lancier eller din søns fodboldkamp; der synes aldrig at være en ende på ting der kan laves til til krønike med billeder.

Denne artikel indeholder nogle grundlæggende tips og principper, der skal følges for at hjælpe dig med at få bedre billeder. Det er ligegyldigt hvad motivet er, der er ting, du kan gøre hver gang du får kameraet til at skyde billeder, der er mere behagelige. Billederne kan ikke alle være mesterværker, der kunne hænge i et kunstgalleri, men det er heller ikke rigtig pointen.

Hvad gør et billede “Godt”?

Et billede kan nogle gange beskrives som et øjebliksbillede eller et fotografi, idet sondringen er, at et fotografi har et mere poleret eller professionelt udseende. Et øjebliksbillede er bare det: hurtige skud på noget, vi blot ønsker at dokumentere. Der er ikke noget galt med snapshots. Men med nogle tanker og opmærksomhed på detaljer kan selv vores snapshots se meget bedre ud. I det mindste bør de være rimeligt i fokus, have anstændig belysning, og vigtige elementer bør ikke afskæres. Hvis du konsekvent gør disse ting, samt udvikler et øje for kreative kompositioner, kan dine øjebliksbilleder blive mere som fotografier end blot snapshots “ikke der er noget galt med dem”.

Den forkortede version

Her er et hurtigt overblik over nogle tips du kan følge for at hjælpe dig med at tage gode billeder. Hvert af punkterne diskuteres mere detaljeret nedenfor.

 • Altid have et kamera med dig.
 • Lad være med at fylde den op med indstillinger;
 • Lad i stedet kameraet gøre noget af arbejdet for dig.
 • Sørg for, at dit motiv er i fokus.
 • Skyd under det bedste lys, når det er muligt (tænk morgen og aften).
 • Øv på god sammensætning. Placer ikke dit emne midt i rammen.
 • Hold billedet fri for distraherende rod.
 • Sørg for, at kameraet er på niveau.
 • Hold frontglasset rent.
 • Lad ikke dit gear være en undskyldning.
 • Vær kreativ og have det sjovt!

Bær altid dit kamera

Uanset hvilken slags kamera du har, skal du altid have det med dig, hvis der kan være muligheder for at fange noget. På familieferie må du ikke lave den fejl, at efterlade kameraet på hotelværelset. Det er uundgåeligt,at det er der de mest interessante ting vil ske. Hvis alt andet fejler, er der sandsynligvis et kamera lige i lommen his du husker at have den med hver gang.

 

Kameraindstillinger

Hvis du er interesseret i et dybere indblik i at dykke ind i kameraindstillinger og nogle af de mere tekniske aspekter af fotografering, vil denne træning være et godt sted at starte. Der er også mere avancerede tutorials og træning på Improve Photography (ganske vist engelsk sproget) hjemmeside og andre steder. Lad os lige nu fokusere på det grundlæggende. Kameraer i dag gør normalt et ret godt stykke arbejde med at få eksponeringen korrekt i automatiske eller halvautomatiske tilstande. At lade kameraet gøre det meste af de tunge løft frigør dig for at tænke mere på andre elementer, der skal til for at tage et godt billede. Når du lærer dit kamera og hvordan de forskellige tilstande fungerer, kan du eksperimentere med forskellige indstillinger for at opnå forskelligt udseende i dine billeder. Få de skud du ønsker, men vær ikke bange for at bare “playe around”og ændre blænde eller lukketid for et mere kreativt eller unikt udseende.

Der er situationer, hvor undereksponering af et billede kan gøre det ser meget mere dramatisk ud. Dette gælder især, når der er nogle humørsvingninger på himlen eller hvis du vil have et mere dramatisk portræt. I den modsatte ende af spektret kan der være tidspunkter, du vil over udvende lidt for at give et billede et lysere og mere glædeligt udseende. En hurtig og nem måde at ændre eksponeringen på er at bruge den justering af eksponeringskompensation, der findes på mange kameraer. For et mørkere billede, skal du blot ændere til en vis negativ eksponeringskompensation og omvendt for et lysere billede. Adgang til denne funktion er lidt anderledes for hvert kamera, så kontroller brugervejledningen for at se, hvordan du bruger disse.

Kom i fokus

Der er et par ting, der bare skal være i orden for at lave godt billedarbejde. Fokus er en af ​​disse ting. De billeder, du tager, skal være acceptable skarpe, eller i det mindste motivet i billederne skal være der. Hvis hoved elementet ikke er i fokus, vil billedet bare ikke skære det. De fleste kameraer giver dig mulighed for at vælge, hvor du skal fokusere, enten ved at vælge et fokuspunkt eller ved at bruge touchscreen LCD til at vælge, hvor i billedet der skal fokuseres. Til portrætter er øjnene den mest kritiske ting og skal være skarpe. Hvis du rammer et landskab, vil du generelt have alt i fokus. En måde at gøre dette på er at vælge et fokuspunkt omkring en tredjedel i scenen. Tjek denne artikel af Frank Gallagher (igen et engelsk sproget website) for flere detaljer om, hvordan du gør dette.

 

Betydningen af ​​Lys

Der er få ting vigtigere i fotografering end lys. Det er ikke nødvendigvis mængden af ​​lys, men snarere kvaliteten. Tager du billeder om morgenen eller aftenen, når solen er nær horisonten er det bedste tidspunkt. Den nederste vinkel på solen betyder, at lyset er mindre hårdt og vil give billeder mere dybde og dimension. Billeder taget under midnatssolen vil have mindre kontrast og få billedet til at se fladt ud.

Uanset hvad du skyder, skal du se efter muligheder, når lyset er bedst. Hvis du er på ferie og ønsker at få nogle naturskønne skud fra landskabet, så prøv at gå tidligt om morgenen lige efter solopgang. Hvis du ikke er meget af en morgenperson, så løber du ud en time eller der omkring før solnedgang. Det samme gælder for portrætter. Det gyldne lys tidligt om morgenen eller sen aften er bedst. Men vi skal sommetider bare arbejde med det lys, vi har, selv om det er midt på dagen. I så fald skal du placere dine motiver i et skyggefuldt område, hvis det er muligt, så det hårde sollys ikke slår ned på deres ansigter.

Selvfølgelig må du ofte arbejde med de tilgængelige belysningsforhold. Der vil være mange gange, du vil skyde midt på dagen, da det ofte er tidspunktet hvor ting sker. Det ville være rart, hvis alt kunne arbejdes omkring tiden med det bedste lys, men det kommer bare ikke til at ske. I disse situationer skal du bare gøre det bedste ud af det. En ting, der kan være nyttigt, er at enten zoome ind med linsen eller komme nærmere og udfylde rammen med motivet. Dette vil skære mange af de omgivelser, der ikke er aktuelle eller pæne at se på alligevel.

Sammensætning

Du kan få et skarpt billede og godt lys, men hvis sammensætningen er svag, vil billedet bare ikke være så godt som det kunne være. “The Rule of Thirds” er et kompositionskoncept, du måske er bekendt med. Det betyder i det væsentlige, at du ikke ønsker at sætte ting lige i midten af ​​rammen. Mange kameraer har tredjedele linjer i søgeren for at hjælpe med dette. For et portræt placeres personen eller personerne på en af ​​de lodrette tredjedele linjer. Når du skyder landskaber, skal du placere horisonten på enten den øverste eller den nederste tredjedel. Det område af mest interesse, hvad enten det er himlen eller jorden, er det, du vil understrege.

Et andet tip til at skabe mere interessante billeder er at inkludere et stærkt forgrunds element. Dette gælder især for landskabsbilleder. Det kan være en række ting, fra en sten, et træ, blomster eller vand. Prøv at skyde fra forskellige perspektiver for at fremhæve forgrunden, især hvis det gør det, vil det skjule en kedelig mellem plads.

Brug af ledende linjer er en anden god teknik til brug for mere kreative og interessante billeder. Med denne teknik skal du kigge efter ting i scenen, der danner en linje, der kan hjælpe med at lede øjet ind i billedet. Ledende linjer kan være alt fra en flod eller en strøm,bæk; en vej; et hegn; eller et fortov.

 

Se efter muligheder for at bruge ledende linjer. Foto af Rusty Parkhurst.

 

Det gamle ordsprog “mindre er mere” er generelt en god til at huske for fotografering. Når du optager en stor landskabs scene, kan du have et bredt vinkelslag, der omfatter hele visningen, og det er fint. Men der er mange gange, at det er bedre at zoome ind eller bare komme tættere på et emne eller en scene og for en mere intim visning. Dette gælder især for portrætter eller for dyrelivs billeder. Prøv at udfylde rammen så meget som muligt og forlade distraherende elementer.

For at følge med dette tip skal du sørge for at kontrollere rundt om rammens kanter gennem søgeren eller på LCD-skærmen, inden du tager et skud. Se efter ting, der rager ud i rammen, som trægrene, der vil være en distraktion fra billedets hovedfag. Du kan enten zoome ind eller ændre perspektiv eller vinkel for at få en “ren” ramme.

Hold kameraets niveau

Få ting er mere irriterende end at tage et billede og finde ud af, at horisontlinjen er skæv. Sikker på, det kan korrigeres på computeren, men det er bare god praksis at få det i kameraet. Nogle kameraer har en nivellerings funktion, der kan bruges i søgeren eller på LCD-skærmen for at hjælpe med dette. Hvis dit kamera ikke har dette, skal du bruge rutenettet til at holde tingene lige. Læg en af ​​de vandrette linjer op, med noget du ved, er niveau, som f.eks. Horisonten. At holde tingene i niveauet giver generelt et meget bedre billede.

Hold linsen ren

Da du er ude med kameraet, har frontlins elementet en tendens til at tiltrække en række forurenende stoffer, såsom støv- eller vanddråber. En snavset linse vil være mere tilbøjelige til at producere flaring eller grimme pletter i billedet, som du ikke vil have. Nogle gange skal der ikke så meget til, gør hvad der er nødvendigt for at få støvet væk. Hvis det ikke gør det, skal du bruge en rengøringsdug af mikrofiber til linser eller objektiv  wipes for at få glasset rent.

Gør dit Gear virkelig en forskel?

For at sige det ikke så simpelt, ja og nej. Der er situationer, hvor high end fotografisk udstyr er nødvendigt for at indfange det ønskede. Men for det fotografi, som de fleste af os gerne vil tage, vil næsten alt udstyr arbejde. Brug ikke undskyldningen for at du ikke kan tage gode billeder, fordi du ikke har et “godt” kamera. Bliv meget fortrolig med hvad du har, og lær at bruge det dygtigt. Jeg er sikker på, det vil have begrænsninger, men det betyder ikke, at det ikke er i stand til at skabe nogle fantastiske billeder. Selv de smartphones, som de fleste mennesker bærer i deres lommer, har meget dygtige kameraer. Brug det, du har og lær af det. Når tiden kommer, vil du flytte dit fotografi til næste niveau, og hvis det udstyr du har begrænser dig, så kan det være på tide at opgradere.

Få kreativitet og have det sjovt

Der er et ordsprog, at du som fotograf ikke bare tager et billede, du laver billedet. Brug din egen kreativitet til at lave det billede, du ønsker. Det betyder ikke, at hvert billede du tager bør være et kreativt mesterværk. Men tag dig tid til at nyde processen med at skabe billeder. Efter at snapshots er taget, og begivenheden dokumenteret, brug så lidt tid på at udforske med dit kamera. Prøv nye ting. Skyd fra høj eller lav ned. Ja, selv sætte dit kamera på jorden og skyde fra det perspektiv. Tænk uden for boksen og lav noget, der er glædeligt for dig, selvom det måske ikke er teknisk korrekt i alle aspekter. Bottom Line er, at du skal have det sjovt. Hvis ikke, så gør du noget forkert.

Related posts

Photoshop tutorial website photoshopCAFE har udgivet en rettidig ny vejledning

John

Den ultimative fotoapp?

John

Anbefalede Memory Cards til Nikon D5600

John

Skriv en kommentar