7.5 C
Esbjerg
4. juli 2022
Photo Siden | V. 3.0 –  2020 -2023
Image default
Tips & Tricks til foto

Introduktion til Fokus Stacking

Introduktion til Focus Stacking

Photo by Roger-Erdvig from Unsplash.Com

 

Se denne meget dybdegående video fra PHLEARN

Photo by Roger Erdvig unsplash.com

Se nederst på siden flere links omkring emnet til Youtube videoer..

Fokus stacking er en teknik, der bruges til at øge dybdeskarpheden i et skud med postproduktion. Dette virker specielt godt for skud ved hjælp af lang linse og i dette tilfælde en makrolens. Der er tre faktorer, som vil påvirke dybdeskarpheden eller ‘bokeh’:

1. Brændvidde. I det væsentlige jo længere din linser er, desto mere lavt er din dybdeskarphed.

2. Afstand til emnet. Jo tættere du er på dit emne, jo lavere er din dybdeskarphed, og det gælder meget for makrolinsen.

3. Blændeindstillinger. Jo mere du åbner linsens blænding, vil det resulterende billede have en lavere dybdeskarphed.

 

 

fokus stacking betyder simpelthen at tage flere billeder af samme emne, hver med et andet fokuseret sted. Dette efterfølges af brug efterbehandlingssoftware som Adobe Photoshop CS for at justere den fokuserede del af hvert billede i et endeligt og fokuseret billede. Det er en rigtig simpel teknik, som alle kan bruge på deres fotos.

Så hvad du har brug for er som minimum disse materialer.

1. Et meget meget meget meget stabilt stativ. Jeg henviser ikke til de gratis stativ, der følger med dit DSLR køb. Teknisk fungerer det, men jeg vil satse en million på at, disse stativer vil give dig helvede før noget andet. Jeg vil gerne anbefale et fra Manfrotto, men jeg syntes du selv skal se deres produkter så her kommer et link til deres side

2. En makroobjektiv. For at opnå den ønskede sammensætning er man nødt til at gå rigtig tæt. Det betyder, at selvom jeg skyder på f / 8, forbliver dybdeskarpheden lav. Ikke at sige, at den anden linse ikke virker, men du skal nok beskære skuddet og risikerer at miste den samlede billedkvalitet. I mit tilfælde brugte jeg en Nikon EF 50mm f / 2.5 kompakt makro parret med et LED ringlys (ikke særlig nyttigt på en solskinsdag selv)

3. Super præcisions matfokuseringsskærm til manuel fokusering. Låsning af kameraet på et stativ betyder, at du ikke kan bevæge kameraet (duh) og stole på dine fokuspunkter i kameraet for at fokusere forskellige dele af billedet.

4. Meget tålmodighed. Jeg vil sige at du kan forvente at tilbringe ikke mindre end 30 minutter under solen bare for at få sammensætningen, stativets placering og belysningen til højre.

5. Sidst men ikke mindst, du har brug for en ordentlig postbehandlingssoftware til at håndtere fokus stacking. Heldigvis har Adobe CS denne funktion.

 

 

 

Related posts

Den ultimative fotoapp?

John

IrfanView atter et godt alternativ til Adobe Lightroom

John

De 5 mest almindelige foto fejl og hvordan man undgår at lave dem

John

Skriv en kommentar